Dagens Datum

Senaste Nytt

Donald Trump väl bevakad under kommande besök i Israel

Jerusalem med överblick över Tempelberget. De båda omstridda moskéerna med guld- respektive silverkupol.

MELLANÖSTERN Drygt 10 000 israeliska poliser kommer att delta i arbetet med att säkra den amerikanske presidenten Donald Trumps besök i landet den 22-23 maj.
President Donald Trump landar på Ben-Gurionflygplatsen utanför Tel Aviv och flygs därefter i helikopter till Jerusalem. Poliserna som ska se till att hans vistelse blir säker kommer från både reguljära polisen och specialpatruller, gränspolisen och kontraterrorismenheter, enligt ett uttalande i tidningen Jerusalem Post av polisens talesman Micky Rosenfeld.

Blir det dåligt väder under besöket finns en plan B som innebär att Trump får öka bil till Jerusalem istället. Det blir i så fall en syn värd att beskåda. Med hundratals poliser placerade längs hela vägen från flygplatsen upp i bergen till det högt belägna Jerusalem. En resa på cirka 20 minuter. Dessutom på en delsträcka inramade av rostiga fordon som lämnats kvar som museala minnen efter det krig som omedelbart efter staten Israels tillblivelse, inleddes av arabstaterna. Vars mål var att ”ta tillbaka” det land som judarna fått enligt FN:s delningsplan.

Den amerikanske presidenten har själv med sig en hel armada bestående av 900 personal och 56 fordon inklusive 14 limousiner, uppgav israeliska Channel 2 på lördagen.

Ett 30-tal C-17 transportplan kommer att landa i Israel med bl.a. skottsäkert glas som ska installeras i presidentens hotellsvit.

Källa: Jerusalem Post

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor