Dagens Datum

Senaste Nytt

Dokumentär om nedläggningen av Findus

Findusanläggningen fotograferad på avstånd. Från den fd representationsvillans vackra vårdträd.

 

FINDUS - Min första tanke var att det var ett aprilskämt. Det snurrade i skallen lite. Jag skickade ett sms direkt: "Detta kan inte vara sant". Men jo, det var sant.
Så beskriver kommunalrådet i Bjuv, Anders Månsson, sin första reaktion när han fick beskedet om att Findus skulle lägga ner. Det var den 31 mars 2016 och han var på semester på Kuba. 

På 1 maj sänds en dokumentär om året som gått sedan dess.


Anders Månsson (t.hö.) var alltså inte informerad i förväg om beskedet att kommunens största privata arbetsgivare, som funnits på orten i nästan 75 år, skulle varslat 450 personer om uppsägning. Detsamma gällde f.ö. Christer Landin som var tf kommunalråd under Månssons frånvaro. Alla i kommunhuset var helt enkelt oförberedda på detta för Bjuv på olika sätt stora dråpslag.

Därefter
- För kommunen med sina cirka 15 000 invånare är ingenting längre sig likt sedan dess. För både Bjuv och de anställda på Findus handlar allt nu om att skapa en framtid utan Findus. Den slutsatsen drar SVT Nyheter som på nära håll följt utvecklingen i Bjuvs sedan beskedet kom och fram till dess att de anställda gjorde sin sista arbetsdag på fabriken nästan på dagen ett år senare.

Medverkande i dokumentären är systrarna Carola Olsson och Camilla Mårtensson som arbetat större delen av sina yrkesliv på Findus.

- Vi återkommer också till Anders Månsson (S), skriver reportern Jessica Bloem. Kommunalrådet som vuxit upp i Bjuv och pallade Findusärtor som barn. Nu måste han hitta en väg framåt för Bjuv utan företaget.

Dokumentären sänds i SVT1 den 1 maj kl 18.15.

Lilla bilden: Anders Månsson, Bjuvs nuvarande kommunalråd, tillsammans med sin företrädare Stefan Svalö.

MRG