Dagens Datum

Senaste Nytt

Uppenbar huggsexa om Findus


FINDUS Rapportering i media på torsdagen om att Bjuvs kommun och Foodhills AB tecknat en gemensam avsiktsförklaring om att köpa Findusmark respektive industrianläggningen, väckte frågor hos de övriga företag som är intresserade av att köpa. Detta föranledde ett uttalande från Findus nordiska ledning:
- Ett antal företag har visat intresse för Findusanläggningen och vi ser det som vårt ansvar gentemot lokalsamhället att noggrant överväga de olika alternativen, sa Peter Odemark, VD för Findus Norden, sedan det via media blivit känt att Bjuvs kommun och Foodhills AB hållit en presskonferens om sina bud till Findus och sagt att de nu hoppas på ett positivt svar från företaget.

Findus ledning precis som de övriga intressenter som finns när det gäller försäljningen av Findus fabrik, mark och reningsverk i Bjuv, oroades uppenbarligen av Bjuvs kommuns och Foodhills tilltag att kalla till presskonferens om sina bud. Konferensen gällde ju inte att de fått köpa Findus utan att de vill göra det. Rapporteringen i media lät också påskina att affären var så gott som klar och att Bjuv och Foodhills tillsammans nu ska skapa ett matmecka via ett modernt industrikluster för livsmedelstillverkare alla kategorier. I Bjuv.

Men köpa FIndus för sin produktion vill uppenbarligen även andra med finansiella muskler. Även om namnen på dessa är en väl förborgad hemlighet  och den verksamhet de vill bedriva i Bjuv inte heller är känd utåt. Uppenbart är också att de under torsdagen hörde av sig till Findus och undrade vad som hänt. Hade Findus valt att sälja till Bjuvs kommun och Foodhills? Utan att övriga bud granskats? Vilket i förlängningen inte bara skulle innebära att Bjuv skulle bli ett nytänkande matmecka utan också en ny stor, konkurrensskyddad byggplats för Backahill, som är den största finansiären av Foodhills AB. Med rötter hos ingen mindre än Peabgrundaren Eric Paulsson.

För att lugna de övriga köpsugna gjorde Peter Odemark, VD för Findus Norden, följande uttalande:

- Eftersom vi inte längre tillverkar våra produkter i Bjuv är det naturligt att många är intresserade av anläggningens framtid. Precis som Foodhills och Bjuvs kommun är vi övertygade om att anläggningen kommer att fortsätta spela en viktig roll för den svenska livsmedelsindustrin och i lokalsamhället.

- Vi kan bekräfta att vi har tagit emot ett anbud från Foodhills och Bjuvs kommun. Däremot är inga beslut fattade i nuläget.

"Granskar alla förslag"
- Vi kommer under de närmaste veckorna att gå igenom deras förslag med stort intresse. I dagsläget har ett antal företag visat intresse för anläggningen och vi ser det som vårt ansvar gentemot lokalsamhället att noggrant överväga olika möjligheter för att säkerställa anläggningens framtid, avslutar Peter Odemark.

"Känner inte till fler"
Under torsdagens presskonferens sa samordnaren Lennart Svensson från Region Skåne att man INTE kände till några fler intressenter än just Bjuvs kommun och Foodhills AB.

- Ingen har hört av sig till mig, sa Lennart Svensson. Bara Foodhills AB.

På frågan till kommunalrådet Anders Månsson om han fått vetskap om fler som ville köpa än Foodhills AB sa han:

- Foodhills AB är det enda företag som vill köpa helheten och som hört av sig till mig.

Var det skulle framgå att man, om man vill köpa Findus, ska höra av sig till kommunalrådet eller regionsamordnaren, är oklart. Men av Findus uttalande att döma så finns det uppenbarligen fler kunder som vill vara med i leken. Och eftersom företaget anlitat en särskild mäklare för ändamålet får man anta att det är han som samtliga intresseanmälningar ska hamna hos.

Fler turer i denna stora affär följer. Och vi följer dem.

Marianne Rönnberg Galmor