Dagens Datum

Senaste Nytt

Anders Månsson: "En milstolpe i Bjuvs historia"

MILSTOLPE Findus finns inte längre i Bjuv. Kommunalrådet Anders Månsson precis som vi andra, konstaterar detta. Här i ett särskilt inlägg som publiceras exkluvist i Bjuvsnytt.

" I förra veckan lämnade Findus Bjuv. Efter 70 år i kommunen hade företaget blivit en självklar del av samhället. Alla vi som bor i Bjuv känner någon som jobbar eller har jobbat på Findus. Min mor arbetade till exempel i köket för många år sedan. 

Idag känner jag stor sympati med anställda som har förlorat sina jobb och står inför en omställning. Det känns därför bra att arbetsmarknaden är god och det finns stora möjligheter att hitta ett nytt arbete, här i nordvästra, ja hela Skåne. Vi är i en högkonjunktur som gör att nedläggningen inte kommer att slå så hårt mot dem som förlorat sitt jobb.

Vi i kommunen har från start den 31 mars 2016, då Findus meddelade sitt besked, arbetat hårt för att förbereda Bjuv inför att Findus lämnar. Detta är en milstolpe i Bjuvs historia och vi har stora möjligheter att skriva ett nytt kapitel.

Under året har vi suttit i många samtal tillsammans med framför allt Region Skåne, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp och Lunds Universitet och en rad andra organisationer, företag och nätverk i eller med anknytning till livsmedelsbranschen. Samtalen har resulterat i ett ”whitepaper” som uttrycker hur vi vill se fabriksanläggningen utvecklas när Findus har lämnat.

Detta tar sin utgångspunkt i Food Valley of Bjuv- konceptet som vi en gång startade tillsammans med Findus. I korthet handlar det om att åstadkomma en hållbar livsmedelsproduktion och verksamheter med anknytning till livsmedelsbranschen. Det kan till exempel handla om förpackning, distribution eller logistik. Det är dock Findus som säljer anläggningen och jag kan inte påverka vem de säljer till. Däremot ser jag gärna att aktören som tar över driver verksamhet i Food Valley of Bjuv-andan. Min förhoppning är att om några år ser vi flera mindre företag i ett kluster på anläggningen.

Bjuvs kommun har också fått möjlighet att köpa marken Findus äger. Området bakom Varagårdsskolan är väldigt attraktiv med närhet till både stationen och Söderåsen. Det finns ett stort intresse av att flytta till Bjuv och vi behöver mark för att bygga bostäder. Vi kommer inom kort lämna vår bedömning av markens värde och därefter påbörja förhandlingarna om köpeskillingen.

Findus kommer alltid att vara förknippat med Bjuv för mig men, även utan Findus kommer Bjuv fortsätta den positiva resa vi är på sedan några år tillbaka. Vi har höga skolresultat, inflyttning och bra kollektivtrafik mitt i en växande region. Vi planerar för att bygga en ny skola, trygghetsboende och fortsätta utveckla utemiljön. Nu lämnar Findus Bjuv men vi går vidare mot en ljusare framtid. För detta är inte slutet för Bjuv- detta är bara början på en ny resa för Bjuv! "

Anders Månsson (S)

Kommunstyrelsens ordförande