Dagens Datum

Senaste Nytt

Cindy om visdom och tänder

CINDYS BLOGG Bjuvs kommun. Roten till såväl min egen visdom, Som min tand. Ekeby, Billesholm, Bjuv. Ja så var det.

Vi flyttade Från Ekeby till Billesholm hösten 84, och sommaren 2002 packade jag mina alldeles egna första flyttlådor och lämnade Billesholm för att bli Bjuvsbo.

Jag hade nyss fyllt 17 och sommarlovet till andra ring i gymnasiet hade precis börjat. Jag fixade min alldeles egna första lägenhet på Platsen i Bjuv genom att tjata mig till den, då jag visste att tjejen som hyrde lägenheten skulle flytta och behövde bli av med den innan uppsägningstiden var förbi.

Allt man vill ha kan man få, och två veckor senare skrev vi kontrakt. Jag skulle äntligen flytta hemifrån..

Wokgrönsaker och nudlar, korvstroganoff och leverpastejsmackor ersatte mammas söndagsstek potatis och brunsås. Jag skulle aldrig äta lingonsylt eller inlagd gurka igen. Aldrig. Eller gröna ärtor på konserv. Aldrig. Idag längtar jag efter mammas levergryta med lingonsylt och köttbullar med brunsås o inlagd gurka - på mammas vis. Det är det bästa.

Den sommaren fick jag två visdomständer samtidigt. I december samma år, fick mamma köra mig akut in till jourhavande tandläkare på Olympia. Jag kunde varken gapa eller prata på grund av smärtan och den stackars tandläkaren fick lirka sig in mellan framtänderna för att ens kunna lysa mig i munnen.. hon hade aldrig sett något  liknande. Och jag bokstavligt talat KRÖP ut ur kliniken.. Smärtan av en visdomstand som är på väg att krypa ut, känns ungefär som att föda barn genom käkbenet. Fast värre. Här kommer inte värkarna med någon minuts uppehåll. Här gäller det att kunna andas och försöka svälja kontinuerligt för att inte kvävas. Det gör fruktansvärt ont. Och har man otur - som jag hade - pågår den här typen av förlossning flera år. Jag har fött 5 små fina vita visdomständer sedan jag va 17. Den 6:e och sista myser där under tandköttet fortfarande.. det blir ett planerat kejsarsnitt i mitten av sommaren.

 


Platsen i Bjuv den 4 maj 2017. Vy mot Gruvtorget.

 

Bjuv..

Det var där jag begick mina absolut största misstag. Det var där på Platsen som mitt liv formades. Det var där jag träffade fantastiska människor. Festade. Hoppade av skolan, fick mitt första jobb. Det var där jag fick lära mig klippa buskar och gräs, tvätta och torktumla, plantera blommor, rensa ogräs, putsa fönster, fånga spindlar, skruva Ikea-möbler och göra inbrott. ja i min egen lägenhet så klart. Jag är en mästare på att glömma både nycklar och om jag låst eller ej.

Det var där mitt liv kom att påverkas så mycket av alla de val jag gjorde, som tagit mig dit jag är idag. Långt långt längre än jag då ens kunde drömma om. Mitt liv var en vacker mardröm och det största monstret var jag själv.

Min lilla lägenhet på 30kvm fylldes av så mycket kärlek, hat, och minnen, att när jag nu i dagarna gick förbi efter Valborg, mindes tillbaka till den tiden då mitt liv både startade och slutade. Och sattes på play igen. Det är något särskilt med tiden då man ska hitta sig själv. Och dessutom acceptera den man är. Jag var skitdålig på det... det är en av de mest värdefulla visdomar som jag alltid kommer bära med mig. Vad jag är bra på., och vad jag faktiskt är riktigt riktigt dålig på...

Problemen med mina visdomständer slutade dock inte här. Och vad jag lärt mig under tiden är att man aldrig kan flytta från sina problem. Eller känslor. Eller minnen. Man bär med sig vissa saker hela livet. Vare sig man vill eller ej. Som sina visdomständer exempelvis.

Jag har, hade SEX stycken. Idag sitter jag ynklig i soffan med munnen full av bomullstussar. För idag lämnade jag två av mina väl borstade visdomständer i tandläkarens händer.

Och om någon månad är det dags igen. 4 st ska ut.. sen är all min visdom borta. Iaf från munnen.

Bjuv. Det var där jag förlorade mig själv, det var där jag "lade grunden" för den jag är idag. Det var där på "Platsen" där elden hade slocknat som nätterna var oändliga och dagarna som ett äventyr. Det var där jag köpte mina första öl på Systembolaget. När jag fyllde 20. Det var där i Bjuv som jag gick på mitt första spinningpass. Och det är här i Bjuvs kommun som alla mina rötter finns..

Visdom kommer med åren. Och med min erfarenhet kan den göra förbaskat ont också. Som mina visdomständer till exempel.

Tack Folktandvården i Bjuv för er insats. Och tack Bjuvs kommun för att jag får vara den jag är!

CINDY