Dagens Datum

Senaste Nytt

Det är som fan själv är lös!

OROANDE Tänk dig att Sveriges statsminister säger att han ska ha en presskonferens men att inte alla redaktioner är välkomna. Dagens Nyheter, Expressen och TV4 får inte komma för de är svenska folkets fiender. 
De bara ljuger och hittar på egna, falska nyheter. Istället bjuder han in Avpixlat och Fria Tider. För de berättar sanningen, enligt honom.

Hur skulle detta se ut och uppfattas? I det land som har den allra äldsta pressfriheten av alla – 250 år – och där journalistkåren sedan länge ses som en garant för att allmänheten har inblick i inte minst maktens korridorer.

Ja, förhoppningsvis skulle det bli ett herrans liv som till slut utmynnade i att statsministern fick ta tillbaka vad han sagt och släppa in alla journalister, mot uppvisande av presskort, men trots allt alla.

Att detta över huvud taget skulle kunna inträffa i Sverige är för mig trots allt helt otänkbart. Däremot har detta hänt – om än i en något annorlunda form än den jag beskriver. I USA.

I förra veckan gjorde nämligen president Donald Trump precis så här mot en rad stora, respekterade amerikanska redaktioner, bl.a. CNN, New York Times och Guardian.

Den franska nyhetsbyrån AFP svarade med att inte gå på Trumps presskonferense och de portade hoppades att kollegor på andra redaktioner skulle dela med sig av vad som sades. Men denna motaktion får nog anses vara mer symbolisk än något annat och inte stoppade den Trump från att fortsätta sin ohämmade attack mot etablerade medier.

Sedan dess har han också tackat nej till den årliga middagen med presskåren som är stationerad i Vita Huset för att därifrån särskilt granska och beskriva turerna bland makthavarna. Donald Trump inkluderad.

Som vi förtjänar
När jag lämnade Bjuvs kommunfullmäktige förra torsdagen pratade jag på vägen ut med en yngre politiker och vi kom in på USA och Trump. Politikern hade bland sina kollegor ställt frågan hur det kan komma sig att en man som han kan bli vald till president.

- Vi har det som vi förtjänar, sa jag. Och det tror jag på. Vi är alla delaktiga när någon släpps fram eller motas bort i olika sammanhang.

Valet tycker även jag är helt galet, även om jag förstår vad som hände och varför. Det jag oroas av nu, bortsett från att Trump är ett hot mot den fria pressen i USA och kanske i förlängningen även i mitt eget land Sverige, är att människor fortfarande skrattar åt honom. Kallar honom pajas och inte riktigt inser att han är ”på riktigt”.

Skrattar bäst som skrattar sist
Visst han kan kallas för pajas men då vill jag påminna dig om att bakom masken är clownen alltid mycket allvarlig. Dessutom är den här pajasen garanterat både smart och målmedveten. Där står vi och skrattar medan han river ner institutioner i samhället som det tagit århundraden och decennier att bygga upp. Och försvara. Medan vi stirrar oss blinda på hans märkliga frisyr förbjuder han hela folkgrupper att komma in i USA vilket spätt på rasfördomar alla kategorier. Nu skjuts oskyldiga människor på gatan för att förvirrade, hatande människor tar dem för araber (fast de var indier). Nu vandaliseras judiska begravningsplatser över hela landet och judiska kulturcentra hotas på löpande band.

Det hjälper föga att Trumps pressekreterare proklamerar alla människors rätt att ha vilken tro de vill.

Det är som Fan själv är lös! Och värre kan det bli. Märk mina ord.

- Medan vi skrattar åt honom och skakar på huvudet, inte förstår hur han kunde komma till makten, så ska vi komma ihåg att det faktiskt ÄR HAN SOM HAR MAKTEN.

För media är presidenten med all säkerhet en katastrof och därmed i förlängningen också för folket. Han går mot alla gällande lagar när han bestämmer vad som är sant och falskt och vilkas röster som ska få höras respektive inte. Han skapar totalt kaos kring vad som är trovärdigt och sant. Luckrar upp alla spelregler för press, radion och TV.

Jag, precis som många andra, antar att han inte blir särskilt långlivad på presidentposten. Snart har hans partikamrater fått nog och puttar honom över kanten.

Hur många till salu?
Min tro på detta har dock på sistone naggats i kanten. För det är ju så att de allra flesta vill vara nära ”kungen”. Sola sig lite i samma glans som han. Det gäller också människor som under normala omständigheter är kloka och omutbara.

Kanske väljer nu även de den enkla vägen och ansluter sig till Trump. Säljer ut sina egna åsikter för det tveksamma, men dock nöjet, att få befinna sig i maktens centrum.

Måtte jag ha fel när jag tror att alla kan köpas för pengar. För finns det en majoritet som är villig att sälja ut sina egna värderingar och ideal – mot 15 Minutes of Fame i Paradiset modell Trump – ja då är vi alla till slut sålda!

Jag menar alltså inte ”bara” journalister.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

Kommentarer   

 
#1 Benny 2017-03-19 10:48
Om journalistkåren varit rakryggade och sakliga i alla sina framfarter dom gör både inom och utomlands, så hade säkert allmänheten haft en annan inställning till just journalisterna.

För är det någon som kan fara fram med osanningar så är det journalister. Dom kan vända fel till att bli rätt, och dessutom få gemeneman ute i stugorna att "tro" på detta för det står ju i tidningen, journalister vet, talar alltid sanning eller hur...?

Nä du, är det någon som man INTE ska anförlita sig till så är det just journalisterna.

Dom börjar så smått att komma ut från garderoben och tala om sanningen som den är, sist var det Elisabeth Höglund.

Varför skriver inte journalisterna om sanningen i samhället?

Varför skriver journalisterna inte om våra politiker som är så flata att dom inte vågar gå på och stoppa problemen i våra utsatta områden runt om i vårt Sverige
Citera
 
 
#2 mar 2017-03-20 13:15
Benny Trollehjelm, om vi lät bli att generalisera och bedömde varje människa och hans eller hennes gärning separat så fick vi kanske fred på jorden?

Det finns journalister som förvränger eller saluför sina egna åsikter. Så har det blivit de senaste decennierna då vi gått från att rapportera som du kallar det sakligt, till nutidens som jag kallar det Åsiktsjournalistik.

Uppenbarligen finns det även politiker som drar alla över en kam och förvränger.

Men i mig har du också en journalist och jag gillar inte att du drar in mig i ditt kollektiva påstående. Du känner uppenbarligen inte mig och det jag gör.
Men du är alltid välkommen att läsa på - och justera ditt påstående:)
Citera
 
 
#3 Benny 2017-03-21 21:09
Marianne Rönnberg Galmor,du nämner inledningsvis citat:OROANDE tänk dig att Sveriges stadsminister säger att han ska ha en presskonferens men att inte alla redaktioner är välkomna.Dagens Nyheter,Express en och TV4 får inte komma för de är svenska folkets fiender.slut citat.Informati on idag lyder, Eric Erfors Expressen anställd sedan 1991.Efter alla elaka ord som passerat denna människas mun och som journalist, har kunnat dölja sina verkliga värderingar och syn på invandrare och poliser, han hotade och kallade dessa för "idioter"och "snutjävlar". -Det här blir en bra story,jag får en superstory!Prok lamerade han enligt en polis som var på plats. Hur kan du tycka det är så konstigt och OROANDE? Det är precis likadant i tv när en journalist ska göra en intervju med t.ex två st.politiker.Ma n märker direkt vems sida journalisten står på,den ena politikern får alltid prata till punkt medans den andra blir avbruten stup i ett och får aldrig prata till punkt,hur kan det vara så,tillit...?
Citera
 
 
#4 Benny 2017-03-21 21:51
Du nämner att jag är välkommen att läsa på-justera mitt påstående, varför?Journali ster läser aldrig på, dom justerar ALDRIG sig,därav faller alla i samma grop,om sen du anser dig inte stämma in i denna skara vet inte jag. När journalister skriver om något som inte faller dom i smaken t.ex samhällsfrågor, så hamnar alla i deras garn inklusive jag,du och alla andra.Här är det inget snack om att läsa på-justera sitt påstående? Hur kan journalister,vå r regering,polisc hefer etc mörka allt detta våld som sker dagligen.Alla våldtäkter på barn,kvinnor och nu även män? Dessa jag nämt skulle man kunna fälla under landsförrädare. De är medskyldiga till allt elände eftersom dom inte är rakryggade och talar om sanningen o stoppar våldet för oss laglydiga som går till jobb varje dag och betalar vår skatt till staten. Detta tycker jag är OROANDE! Du har väldigt mycket åsikter om t.ex MrTrump och det sprider du gärna ut i skrift vilket jag inte förstår?Han är folkvald precis som S.Löve'n är.
Citera
 
 
#5 Benny 2017-03-21 22:30
Stefan Löve'n, Anders Ygeman, Dan Eliasson m.fl är väl i rimlighetens namn,inte rätt personer att leda vårt land MEN har blivit folkvalda.Varfö r ifrågasätter du aldrig dessa i Bjuvsnytt? Varför ska man prata strunt om MrTrump, en person som man överhuvudtaget inte känner eller personligen vet något om? Detta är något som journalistkåren är fenomenalt duktiga på, det är kanske därför MrTrump är som han är mot media? Sveriges regerande politiker är livsfarliga för oss invånare, jag upplever det som att dom har oss som en bricka i ett spel,lek med livet som insats,reaktion erna mot våldet i Sverige som sker på öppen gata i samhället varje dag, det ska dom försöka bota med ett armband eller prat med vederbörande ligor och våldtäksmän,hor ribelt!Man vet aldrig,när eller var en bomb briserar nära dig eller mig, våra barn våra nära och kära osv,Svenska folket ser detta men inte vår stadsminister och hans anhängare? Detta tycker jag man ska bemöta och lyfta upp till ytan som journalist.
Citera
 
 
#6 Marianne Rönnberg Ga 2017-03-24 10:34
Bjuvsnytt är partipolitiskt obunden och dessutom en synnerligen lokal lokal onlinetidning. Tidningen skiljer sig alltså helt från syftet med en rikstidning.

Sedan har du M:s blogg - alltså mitt eget bloggutrymme. Det är på min blogg du nu befinner dig.

Och det jag där då skrivit om är hur Donald Trump & Co angriper PRESSFRIHETEN. Vilket för mig både som privatperson och journalist är ett angrepp på demokratin. För i min värld är det journalistens uppgift att upprätthålla demokratin genom att kritiskt granska vad makthavare alla kategorier har för sig.
Det är också för att vi utbildade journalister har den uppgiften i just Sverige som vi har GRUNDLAGSSKYDD. Det är inte alla yrkesgrupper som har det.

Du blandar ihop min reaktion mot Trumps angrepp på pressfriheten med vad svenska politiker håller på med. Jag skapar inledningsvis i mitt blogginlägg en sinnebild av hur vi skulle reagera om vår statsminister skulle göra som Trump. Det är allt.
Citera
 
 
#7 Marianne Rönnberg Ga 2017-03-24 14:54
Sorry - såg bara ditt senaste inlägg - inte de två tidigare. De går dock ut på samma sak: Du litar inte på journalister.

Du generaliserar på ett lika felaktigt sätt som om jag skulle säga att jag inte litar på en enda svensk med cendréfärgat hår (som jag har själv).

Du utpekar mer bestämt alla journalister för att vara usla lögnare - men tillägger att hur jag gör vet du inte.

Nä men så ta reda på det då. Jag föreslår att du talar med din egen pressansvarige till att börja med.
Det är viktigt också för en partiledare att göra sin research och hålla sig till fakta.
Citera
 
 
#8 Benny 2017-03-26 06:53
Marianne Rönnberg Ga. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag varit inne o klampat på din privata blogg. Jag som så många andra journalister (inte du inräknad i dessa),var dåligt påläst om detta. Du har givetvis all rätt Marianne, att radera alla mina missvisande inlägg här på din blogg.

En sak vill jag rätta till med det du anser mig som privatperson att göra, nämligen ptrata med min pressansvarig.. .? Vi lever än så länge i ett fritt land Marianne, jag uttalar mig somprivatperson inte som något annat, som du vill påskina här i din kritik.

Än en gång Marianne så ber jag dog om ursäkt för allt lidande du fått stå ut med, med mina missvisande inlägg på din privata blogg.

Bh Benny
Citera
 
 
#9 Marianne Rönnberg Ga 2017-03-26 12:48
Benny Trollehjelm, ironi i skrift funkar sällan. Du är vald ledare och en offentlig person när du debatterar politik.

Jag är som publicist tämligen offentlig. Skriver professionellt på bjuvsnytt.se och Bjuvsnytt. Ibland på redaktionell ibland på bloggplats. Journalister vet skillnaden...

Det var för att du så tydligt visade att du inte vet var gränsen går mellan att tycka till om ett angrepp på vår grundlagsskydda de pressfrihet och att uttrycka åsikter om valda politiker - som jag upplyste dig om detta.

Talar vi presskontakt och medieträning - se det som en vänlig gest att jag öht talar om pressansvarig. Ni behöver ju synka.
Att du blandar ihop din roll som ledare med allas vår yttrandefrihet är för mig bara ännu ett bevis på att du inte behärskar området.

Och att jag skulle lida? Är du på KF-mötet på torsdag denna vecka så kom fram till pressbänken.

Behå
Marianne
Citera
 
 
#10 Urban Önell 2017-03-26 16:30
Bennys inlägg här är besynnerliga. Jag förstår inte detta behov att försvara president Trumps antidemokratisk a tendenser. Hans behov av att begränsa tryckfrihet och manipulera seriösa medier. Vilket placerar honom i samma kategori som Erdogan och Putin.Trump när politikerförakt et och med sin arroganta attityd mot kvinnor och utsatta grupper skymfar han det amerikanska folket. Att uttrycka ett svepande förakt för journalister vilket Benny gör är att rätta in sig i Trumps led i detta bisarra krig mot media som inte är värdigt den som bekänner sig till demokrati. Ett samhälle där politiker bestämmer vad journalister skriver finns ingen journalistik, endast propaganda. Att håna journalister är att håna medborgarna.
Citera
 
 
#11 Benny 2017-03-26 17:08
Ups! Jag har visst trampat på en öm tå....:-)
Citera
 
 
#12 Marianne Rönnberg Ga 2017-03-26 19:56
Snarare i klaveret. Och du lyckas tydligen inte komma ur det igen.

Jag vidhåller att du som är politisk ledare borde vända dig till din pressekreterare och be honom hjälpa dig få en medieträning.

Drar samtidigt streck i denna sk debatt. Vill du säga något mer så kom till pressbänken på torsdag, som sagt. Ta gärna med din pressansvarige.
Citera
 
 
#13 Urban Önell 2017-03-27 11:23
Öm tå? Ja, nog vore det väl konstigt om det inte vore någon som reagerade när någon visar bristande omdöme och försvarar Trump, en makthavare som inte vill respektera de demokratiska spelreglerna.
Citera